IKLAN

CARA NAK BUAT IKAN PERCIK KELANTAN

Bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus dahulu sebelum dibakar. Nanti cikgu kongsi lagi lain kali.


Ikan Percik Merah Kelantan

Saya memang kagum dengan.

. Jom terjah cara cheyah buat ikan percik harini. Kami nak kongsikan resepi oleh Puan Nanie Sulong cara-cara untuk membuat Ayam Percik Putih Asli Kelantan Air Fryer Ayam Masakan Cara untuk membuat Ayam Percik Kelantan dengan kuah percik yang padu dan menyelerakan. Baru boleh menyusul cari makanan lain.

Bila nak beli di bazar kena beratur panjang pula. Resepi ikan percik ni paling saya sayang selain resepi daging kerutup dan gulai ikan ayo yang saya dah kongsi sebelum ni. Nak buat pedas atau tak ikut pada selera anda.

Sebenarnya ayam percik boleh dibuat sendiri di rumah dengan cara yang amat mudah. Ceritanya s emasa dalam perjalanan balik dari pejabat hubby memberitahu yang Nana ada bertanya berkenaan lauk ayam percik untuk makan malam. Channel ini dikhaskan untuk korang yang suka mencuba resep.

Penat pula nak masak nanti. Tak lah goreng tiga rasa singgang gulai ikan selar atau bakar kosong. Minyak masak untuk menggoreng dan menumis.

Setiap kali bulan puasa mesti ada rasa teringin nak makan ayam percik. Ikut je langkah dekat atas ini. Kuah percik ni dapat untuk 5 ekor ikan 1 ekor setengah ayàm size 2kg.

Kata mereka rasanya sama dengan resepi asli. Masukkan santan pekat dan masukkan bahan perasa. Sesuai untuk buat dihidangan istimewa bersama keluarga anda nanti.

Atau anda cuba buat sendiri buat sikit pun takpe sekurang2nya suasana nak raya tu wujud lah jugaOpsss macam silap entri pulak hehe sebenarnya nak share resipi ayam percik Kelantan yang mat buat semalam. Lumurkan ikan dgn kunyit dan garam kemudian bakar dan asingkan Kisar bawang merah bawang putih dan halia dengan santan. Ada juga yang buat resepi ikan selar masam pedas.

Kisar bahan perap tadi kemudian perapkan ayam dengan bahan tersebut selama 30 minit. Tapi kadangkala malas betul nak keluar ke bazar Ramadhan. Masukkan santan pekat dan bahan perasa.

Kalau makan ikan percik tapi bakar atas dapur gas oven rasa tak boleh telan di tekak. Blend bahan B dan masukkan dalam periuk. Kena cara tradisi camni baru umphhh.

Selamat berpuasa semua Bahan-bahan untuk kuah ikan percik dikisar -Bawang merah 4 biji-Bawang putih 2 ulas-1 inci halia-Sedikit air untuk di blend-2 sud. Apa kata cuba buat sendiri di rumah dengan resepi ayam percik yang sangat senang ini. Bahkan rasanya tetap tak kalah.

Boleh juga jika nak guna ayam lumur pada ayam dan rebus sekejap ayam di atas dapur dengan sedikit santan sehingga separuh masak. Memang susah nak dapat menu ini sedap seperti apa yang anda makan di sana. RESEPI AYAM PERCIK KELANTAN.

Yang pasti bila dah buat sekali mesti. Kalau di Kelantan ayam dibakar menggunakan perange iaitu buluh yang dibelah dua dan ayamikan dikepitkapit di bahagian tengahSaya cuba untuk buat ayam percik yang authentic la konon guna perangeyang besi tu dan bakar atas dapur gasBerasap2 satu rumah feeling betul macam bazar ramadanAl maklumlah puasa tahun ini masa PKP. 16 Ingredients of Resepi Peha Ayam Percik Kelantan.

3 senduk cili kisar cili kering yang diksar dengan bawang merah besar 2 biji bawang besar hiris. Ikan percik atau ayam percik sememangnya merupakan juadah berbuka yang popular di negeri Kelantan. Memang sedap kalau guna ikan selar dan terutama yang saiznya antara 220-270 gram setiap ekor.

Namun awas nanti hari-hari pula rasa nak makan percik ni. Kisar bahan A dan lumur pada ikan dan perap sejam. Musim bulan puasa bazar di Kelantan memang tersohorlah menu percik ni.

Beli pula ikan selar dalam berat 250 setiap ekor baru lagi sedap. Resepi Kuah Percik Kelantan Warisan Mok. Masakkan didlm kualiperiuk Masukkan serai yg diketuk dan asm keping Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Masak sampai mendidih dan pekat. Buat 4 kali salutan baru percik lagi bertambah sedap. Biarkan kuah percik yg dimasak benar2 pekat.

Bila cicah kuah ni dengan ayam percik yang juicy memang nikmat rasanya. Sedap woiii ikan percik putih ni. Buat 4x salutan baru percik lagi bertambah sedap.

Sebab saya menuntut resepi ni bersila betul-betul depan mak. Sempena bulan Ramadan kali ini terdapat satu perkongsian resepi ikan kembung dan ayam percik Kelantan yang dikongsikan di. Bakar ikan atau ayam sampai masak.

Ada kawan FB yang dah cuba pun gembira sekali. Cikgu lebih suka percik warna merah dari putih. Untuk 700-900 gram ikan.

Kali ini kami kongsikan pula resepi ikan selar percik cara Kelantan iaitu kuah merahnya. Sebenarnya mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Peha Ayam Percik Kelantan ini tidak begitu sukar. Kalau bulan puasa bila terjah bazar ramadhan je memang ikan percik la yang pertama paling cheyah akan cari.

Tiba tiba saya terasa ingin menghantar resepi Ayam Percik Kelantan yang disediakan istimewa untuk Nana ke Malaysian Food Fest Kelantan Month yang akan berakhir dalam beberapa hari lagi. Garam dan gula secukup rasa. Nanti bolehlah anda cuba guna ikan selar ni.

Ini resepi penuh dia. Ben ni orang kampung datang cari rezeki di bandar. Salut kuah percik pada ikan atau ayam dan bakar.

Sedia Bahan A. Mudah sahaja kan nak buat Percik Ikan Kembung ni. Boleh baca dekat gambar di bawah.

Dari proses perap ikan buat kuah sehinggalah siap sepenuhnya. Air asam jawa secukupnya. Yang pasti kawan yang sudah cuba resepi ini mereka suka sangat.

4 ekor ikan kembung bersihkan kelar dan letak garam dan kunyit. Percaya atau tidak anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 16 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi. Yang penting cukup berasa dan aroma wanginya.

Dah banyak dah orang cuba buat resepi ayam percik style Kelantan ni. Kalau nak buat ayam percik ada cara berbeza. Kuah percik ni dapat untuk 5 ekor ikan 1 ekor setengah ayàm saiz 2kg.

Resepiikanpercikkelantan resepimudah Ikanpercikkelantan Welcome to my channel Hashima Mustapha.


Pin On Asianindo


Resipi Ayam Percik Kelantan Sedap Dan Selera Praktikal Mengikut Rasa Resep Masakan Ayam


Ayam Percik Kelantan Memasak Resep Masakan Malaysia Masakan Malaysia


Resepi Ayam Percik Kelantan Original Paling Mudah Malaysian Cuisine Food Malaysian Food


Azie Kitchen Ayam Percik Kelantan Buat Dr Nana Makanan Masakan Malaysia Memasak


Resepi Ikan Haruan Gulai Kuning Kelantan Best Teringat Kenangan Gulai Ikan Resep


Resepi Kuah Percik Kelantan Warisan Mok Malaysian Food Food Kelantan


Ayam Percik Kelantan Resipi Citarasawan Makanan Ayam Serikaya


Resepi Ikan Percik Kelantan Dengan Tips Pekatkan Kuah Sangat Sedap Resep Ikan Makanan Ikan

0 Response to "CARA NAK BUAT IKAN PERCIK KELANTAN"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel